Kā pareizi rūpēties par traktora riepām

Visi zin, ka jaunu riepu uzstādīšana uz Jūsu traktora pozitīvi ietekmē ikdienas darba kvalitāti: lieliska saķere, liela jauda, ātrums un paaugstināts komforts. Tas ir tas, ko mēs visi zinam.

Kā pareizi rūpēties par traktora riepām

Taču, kas notiek ar Jūsu riepām pēc daudzu stundu intensīvas ekspluatācijas? Daudzi cilvēki interesējas par to, kas notiek ar riepām to dabīgās novecošanas un nodilšanas laikā. Gan jau Jūs arī esat kādreiz domājuši, ka riepas dilst pārāk ātri. Kā iemsls tam var būt- nepietiekamas rūpes par tām.

Jā, atklāsim noslēpumu – tā ir! Riepas par kurām rūpējas, kalpo ilgāk.

Jūs to nezinājāt? Neuztraucieties, viss vēl nav zaudēts. Mēs sniegsim dažus padomus, kuri paildzinās Jūsu riepu darba mūžu.

Pārbaudiet spiedienu jūsu riepās

Pareizs spiediens riepās palīdz tām tikt galā ar augstām slodzēm un darba virsmām. Tas tiešā veidā attiecas uz riepas pareizu ekspuatāciju.

Ja riepa ir pārpumpēta:

· Paaugstinās spiediens uz augsni, kas samazina ražīgumu;

· Riepa priekšlaicīgi un nevienmērīgi nodilst;

· Ietekmē vadītāja komfortu, jo rodas papildus svārstības un kabīnes šūpošanās.

Ja riepa nav pienācīgi piepumpēta:

· Paaugstinas degvielas patēriņš;

· Apgrūtināta vadāmība un manevrētspējas;

· Var tikt neatgriezenski sabojāts riepas karkass.

Kā noteikt pareizo spiedienu riepās? Pareizo spiedienu nosaka vairāki faktori.: transporta līdzekļa specifika, slodze un darba režīms.

Optimālo spiedienu var redzēt rūpnīcas instrukcijā.

Lai iegūtu no riepas pilnu atdevi, mēs iesakām, lai tehnikas operators regulāri (reizi divās nedēļās) pārbaudītu spiedienu aukstās riepās (pirms darba sākšanas).

Regulāras pārbaudes

Kā pareizi apkopt traktoru riepas

Papildus spiediena pārbaudei, mēs iesakām veikt pilnu riepas apskati. Pārbaudiet protektoru vai tas nav sagriezts, deformējies vai tajā nav svešķermeņi (piemēram; saknes, naglas, atkritumi utt.), kuri var sadurt riepu. Pārbaudiet riepas plecu zonu, lai redzētu vai tā nav bojāta vai nodilusi. Visbeidzot pievērsiet uzmanību diskiem. Pārbaudiet vietu kur riepas borts savienojas ar disku, pārliecinieties, ka diska borts nav bojāts. Bojājums var norādīt uz to, ka riepa ir bijusi nekorekti samontēta.

Ja ir redzams kāds no uzskaitītajiem defektiem, mēs iesakām konsultēties ar riepu speciālistiem. Nepieciešams izvērtēt defekta izmērus un, galvenais, atrast risinājumus kā tos novērst.

Sadurta riepa – sarkanais karogs! Tikko Jūs ieraugāt, ka riepa ir sadurta, nekavējoties pārtrauciet traktora ekspluatāciju, pēc iespējas ātrāk nomainiet riepu! Nekad neizmantojiet mīkstu, bojātu riepu, jo tādējādi Jūs riskējat sabojāt disku un traktoru.

Sekojiet svešķermeņiem

“Svešķermeņi”, kuri var sabojāt Jūsu riepas, ir ne tikai dubļi, saknes vai naglas, kuri ir sastopami uz ceļiem, bet arī visas citas substances ar kurām riepas saskaras.

Jūs zināt, ka laikapstākļi – saule, lietus, sniegs un krusa – arī ietekmē Jūsu riepu dilšanu? Pats par sevi saprotams ir tas, ka Jūsu traktors un riepas regulāri tiek pakļauts šiem laikapstākļiem. Tādēļ mēs iesakām novietot Jūsu traktoru, dīkstāves laikā, telpā kas pasargā no laikapstākļiem. Transporta līdzekļa pasargāšana no lietus un temperatūras svārstībām pozitīvi ietekmē – ne tikai Jūsu traktoru, bet arī riepas.

Visbeidzot jāatceras, ka ķīmiskās vielas un mēslojums, kurus izmanto lauksaimniecībā, arī ietekmē riepas. Gumija ļoti ātri absorbē ķīmiskās vielas, kuras ļoti ātri var sabojāt riepas. Riepu tīrīšana pēc darba laukā, kurā izmantots mēslojums, palīdz notīrīt ķimikālijas, kuras saēd gumijas maisījumu.

Tagad, kad esat iepazinušies ar šo informāciju, parūpēties par riepām būs vieglāk. Izmantojiet šos ieteikumus, tas ir tā vērts!

Informācija no firmas BKT