Miglotāji: drošs un ērts darbs ir atkarīgs arī no riepām

Pareiza riepu izvēle var palīdzēt operatoriem optimizēt savu darbu: neatkarīgi no tā, vai viņi strādā lauka malā, starp cieši sakļautām vīna dārza rindām vai uzkalnā esošā augļu dārzā.

Serenjo (Itālija), 2022. gada 12. jūlijs - Pareiza miglotāja lietošana ir atkarīga no daudziem faktoriem. Tās ir īpašas tehnikas vienības ar daudz augstāku smaguma centru nekā citai lauksaimniecības tehnikai, bet kurām papildus darbam uz lauka ir jāpārvietojas pa ceļu ar ļoti smagām kravām.

Bieži operatori, kas strādā ar šīm mašīnām, izbrauc cauri šaurām vīnogulāju rindām, augļu dārziem, olīvu audzēm, laukiem ar dažāda augstuma kultūrām, kas atrodas uz ļoti dažāda veida augsnēm, ar dažādu slīpumu. Padomājiet par lielā augstumā izvietotu ābeļdārzu, kur operatoram papildus darbam šaurās vietās būs jāsaskaras ar kāpumiem, kritumiem, svārstībām transportējamā šķidruma dēļ, nelīdzenu reljefu, slidenu vai sausu augsni.

Tāpēc šajās vidēs braukšanas drošība kļūst par mainīgo, kas ietekmē kopējo transportlīdzekļa veiktspēju. Pēdējā ir atkarīga no daudziem faktoriem, bet arī no pareizās riepas izvēles atkarībā no darba veida, perioda un mašīnas iestatījumiem.

BKT, pateicoties savai pieredzei šajā jomā un pastāvīgajam dialogam ar lietotājiem, piedāvā gan virkni padomu operatora ērtībām, kas vada miglotāju, gan arī virkni riepu, kas piemērotas nepieciešamajai veiktspējai un darba videi.

Padomi – riepu spiediens.

Pareizs riepu spiediena iestatījums ir svarīgs, lai samazinātu diskomfortu braukšanas laikā. Attiecībā uz kultūrām, kurām nepieciešamas rindu kultūru riepas, BKT pirmais padoms ir izmantot VF, t.i., Very High Flexion, riepas. Faktiski tām ir par 40% lielāka kravnesība pie tāda paša spiediena kā tādām pašām standarta izmēra riepām. Tas nodrošina miglotājam atbilstošu kravnesību, līdz minimumam samazinot vibrācijas transportēšanas laikā. Pēc tam būs svarīgi iestatīt spiedienu riepās, pamatojoties uz kopējo svaru, kas riepām būs jāiztur.

Ņemot vērā šo rindu riepu samazināto tilpumu, BKT iesaka veikt pārbaudes biežāk nekā citām lauksaimniecības riepām, kas parasti ir platākas.

Padomi – “lēkāšana”.

“Lēkāšanas” efekts ir palēcieni, kas īpaši novērojami transportēšanas laikā pa ceļu.

Pirmkārt, jāsaka, ka šī parādība rindu riepām ir reti novērojama to malu dēļ, kas nav īpaši augstas un reti izraisa atlēcienus, kas ir raksturīgi standarta riepām.  

Tomēr, ja tā notiek, ir svarīgi veikt precīzu analīzi, lai noteiktu šīs ietekmes cēloņus, kas var atšķirties.

Pirmkārt, atlēkšana var sākties, kad riepas kustības frekvence ātruma dēļ pārklājas ar transportlīdzekļa braukšanas frekvenci, uz kura tā ir uzstādīta.

Lai to analizētu, ir jāpiesaista tehniķis, kam pieejami instrumenti, lai nolasītu svārstības, ko rada riepu malu ieliekšanās. Jaunākās paaudzes traktoriem, kuru ātrums pārsniedz 30 km/h, uz priekšējās ass ir uzstādīti amortizatori, kas spēj absorbēt riepu kritiskās frekvences un tādējādi novērst palēcienus.

Nelielā ātrumā šo “lēkāšanas” efektu var radīt arī neprecīza riepu montāža uz diska vai nelielas formas nepilnības vienā vai divos riteņa elementos.

Abas šīs nepilnības kopā, pat ja tās ir minimālas, rada lielāku problēmu, kas var izraisīt “lēkāšanu”. Šī problēma tiek atrisināta, saskaņojot riepu un disku, lai kompensētu abus trūkumus. Šī iemesla dēļ ir jāsazinās ar speciālistu, kurš var novērst traucējumus, veicot arī manuālu iejaukšanos.

Padomi – atstarpes un izmēri.

Miglotājiem uzstādīto riepu izmēri un veidi ir atšķirīgi atkarībā no platuma un augstuma, kāds transportlīdzeklim nepieciešams, lai apstrādātu dažāda veida ražas. Parasti, ja tiek veikta šauru rindu apmiglošana, ir jābūt atbilstoša platuma riepām. Taču, ja miglošana un ravēšana tiek veikta garā, klajā laukā – kā, piemēram, kukurūzas kultūrām, ņemot vērā, ka attālums starp rindām ir 75 cm, nepieciešams uzstādīt riepas, kuru platums nebojā rindas. Tomēr citos gadījumos svarīgākais parametrs ir spēja nesablietēt augsni, kur ieteicams izmantot lielāka tilpuma riepas, kas nodrošina labu kravnesību un samazina spiedienu riepās.

Katram savs.

BKT zīmola riepu klāsts miglotājiem ir plašs un nodrošina augstu veiktspēju. Papildus priekšrocībām operatora komfortam, šie produkti ļauj garantēt augstu veiktspēju attiecībā uz transportlīdzekļa stabilitāti, samazinātu augsnes sablīvēšanu un saķeri, tādējādi ietaupot laiku, degvielu un naudu.

Visiem BKT produktiem raksturīga iezīme ir izturība.

BKT klāsta flagmanis ir AGRIMAX SPARGO — rindu kultūraugu riepu sērija, aprīkota ar VF tehnoloģiju, kas nodrošina lielāku noslodzi ar identisku spiedienu vai mazāku spiedienu ar identisku noslodzi. Šī riepa ir pieejama septiņos izmēros, attiecīgi tas ir vispusīgs produkts, kas lieliski piemērots gan darbiem uz lauka, gan uz ceļa, pateicoties lielākam izciļņu skaitam, kas uzlabo vienmērīgu kustību.

AGRIMAX RT 955 ir izcilas radiālās rindu riepas, kas pieejamas 23 dažādos izmēros un ideāli piemērotas izmantošanai rindu kultūraugiem un miglošanai. Lieliskas kravnesības, saķeres un pašattīrīšanās īpašības.

Līdzīgas īpašības piemīt arī modelim AGRIMAX RT 945, kas pieejams astoņos dažādos izmēros un aprīkots ar šauru protektoru, lai aizsargātu sējumus. Tā pašattīrīšanās īpašības padara to ideāli piemērotu braukšanai pa ceļu.

Visbeidzot, AGRIMAX RT 855 pieejama 47 izmēros, ko var izmantot arī miglošanai un transportēšanai pa koplietošanas ceļiem un laukiem. Tā ir radiālā riepa, kas apvieno augstu kravnesību ar zemu augsnes saspiešanu.


Attēlu galerija